Sari la conținut
Apeirogon de Colum McCann la Editura Litera colecția Clasici Litera reducere

„Apeirogon” de Colum McCann a apărut tradus la Editura Litera

Apeirogon de Colum McCann la Editura Litera colecția Clasici LiteraApeirogon este un nou roman semnat de autorul Colum McCann, cunoscut și pentru Dansatorul (2003), Goana nebună a lumii (2009) și Transatlantic (2013). Într-un interviu publicat în The San Diego Union Tribune în martie, McCann spune că ar fi vorba de „o poveste ca oricare alta. O parte este ficțiune, dar povestea întreagă este reală” (trad. n.). Mai mult decât atât, autorul mai mărturisește și că „Lumea ne cere să etichetăm lucrurile drept ficțiune sau non-ficțiune. În esență, fiecare poveste este o ficțiune și, în același timp, o non-ficțiune. […] În asta cred cu adevărat. Cel mai important este să încerci să spui o poveste sinceră.” (trad. n., sursă: Author Colum McCann on politics and the art of peacemaking – The San Diego Union Tribune). În același interviu, autorul încearcă să definească titlul, spunând, în cuvinte simple dar cu un impact emoțional de amploare, că un apeirogon este „o formă cu un număr infinit de laturi. Sună imposibil dar, totodată, frumos. Poți face parte dintr-o formă infinită și, în același timp, poți ateriza pe orice punct finit din interiorul formei. Poți fi acasă și poți fi oriunde. Și poți, propriu-zis, să fii pierdut. Cred că este un cuvânt pentru condiția modernă.” (traducere liberă) Mi-a plăcut foarte mult această definiție care înglobează în ea contextul uman din vremurile noastre. 

Astfel, premiza romanulului Apeirogon este promițătoare mai ales din punctul de vedere al tehnicii literare, notând transcendența narativă și segmente emoționale care îndeamnă la reflecție. Cartea poate fi comandată începând de astăzi, în limba română, numai la Editura Litera, și cu o reducere de 20%, apărând în colecția Clasici Litera, tradusă de Bogdan Perdivară. Urmează, în curând, să urc și recenzia romanului! Până atunci, puteți citi un fragment în avanpremieră aici.

Un mic rezumat despre romanul Apeirogon

Rami Elhanan și Bassam Aramin trăiesc aproape unul de celălalt – și totuși sunt complet diferiți. Rami e israelian. Bassam e palestinian. Plăcuța de înmatriculare a lui Rami e galbenă. Plăcuța de înmatriculare a lui Bassam e verde. Rami face cincisprezece minute cu mașina până în Cisiordania. Același drum îi ia lui Bassam o oră și jumătate.

Ambii bărbați și-au pierdut fiicele. Fata de treisprezece ani a lui Rami, Smadar, a fost ucisă într-un atentat sinucigaș în timp ce se ducea să-și cumpere cărți împreună cu prietenele ei. Fiica lui Bassam, Abir, în vârstă de zece ani, a fost ucisă cu un glonț de cauciuc de un membru al poliției de frontieră în fața școlii. În buzunar avea o brățară de dropsuri pe care nu apucase să le mănânce.

Rami și Bassam au fost crescuți să se urască unul pe celălalt. Și totuși devin cei mai buni prieteni.

În acest roman epic – numit după un poligon cu un număr de laturi infinit numărabil –, Colum McCann străbate secole și continente, realizând o țesătură în care timpul, arta, istoria, natura și politica alcătuiesc o tapiserie de prietenie, dragoste, pierdere și apartenență. Muzical, plin de forță, delicat și ambițios, Apeirogon este romanul vremurilor noastre.

„McCann face o echilibristică perfectă între viață și artă; scriind cu un lirism și o empatie extraordinare, surprinde modul în care se propagă atât efectele provocate de violență și durere, cât și frumusețea și puterea miraculoasă a prieteniei și a iubirii, a curajului și a adevărului.“ Booklist

 

„Un apeirogon este un poligon cu un număr infinit de laturi – iar cartea transcendentă a lui Colum McCann este plină de sute de segmente emoționale care îndeamnă la reflecție. McCann transformă aceste realități crude în ficțiune captivantă, și o face cu o imensă forță poetică.“ Independent

 

„Orbitor… hipnotic… sfâșietor și fascinant… Pe lângă strălucirea caleidoscopică a narațiunii, aceasta este și o poveste profund umană.“ San Francisco Chronicle

 

„Apeirogon nu seamănă cu nici o carte pe care ați citit-o vreodată… Veți descoperi o formă narativă fără precedent și profund autentică. Vă pot spune doar atât: citiți cartea lui McCann. Este o carte importantă.” Michael Cunningham

Informații despre Colum McCann

Colum McCann s-a născut la Dublin, în 1965, și și-a început cariera ca jurnalist în presa irlandeză. La începutul anilor 1980, el a luat o bicicletă și a traversat întreaga America de Nord, apoi a lucrat într-un program pentru minori delincvenți în Texas. Dupã un an și jumătate în Japonia, el și soția lui Allison s-au mutat la New York, unde locuiesc în prezent cu cei trei copii – Isabella, John Michael și Christian. Colum McCann este membru al Academiei Irlandeze, Aosdana, și a fost numit Chevalier des Arts et Lettres de către guvernul francez în toamna anului 2009 (fiind unul dintre scriitorii străini recunoscuți în Franța pentru contribuția lor literară, alături de Paul Auster, Salman Rushdie și Julian Barnes).

Alte detalii despre Apeirogon

Data apariție: nov 2020
Pagini: 560
Format: 127×197
ISBN: 978-606-33-6553-9
Colecție: Clasici Litera
Domeniu: literatură
Autor: Colum McCann
Traducere: Bogdan Perdivară

Lasă un răspuns

I