Cazul doctorului Kukoțki este un nou roman semnat de Ludmila Ulițkaia, cunoscută pentru romanele excepționale Soniecika, Imago, Scara lui Iakov. Autoarea a devenit o voce a autorității morale în literatura rusă contemporană, abordând teme precum nevoia de toleranță etnică și religioasă, viața femeilor și cum acestea contribuie la modelarea rolurilor de gen în societate, dar și viața obișnuită din cultura sovietică.
În 2001, Ludmila Ulițkaia a fost prima femeie care a câștigat prestigiosul premiu Booker din Rusia. Cartea câștigătoare a fost cel de-al patrulea ei roman, care a devenit un serial TV rusesc popular în 2005 și a apărut în cele din urmă în limba engleză sub numele de The Kukotsky Enigma și anul acesta, tradus în limba română, Cazul doctorului Kukoțki. Romanul a apărut în colecția Raftul Denisei de la editura Humanitas Fiction și se va lansa online pe Facebook Live, alături de Marina Constantinescu, Ioana Nicolaie, Ioan Stanomir și Denisa Comanescu. În curând voi urca și recenzia mea, abia aștept! Până atunci, puteți citi câteva pagini aici și un fragment în avanpremieră aici. Consider că subiectul romanului este unul de actualitate, având în vedere că Ludmila Ulițkaia explorează paradoxurile morale și existențiale în contextul social care ține de libertatea și capacitatea femeilor de a întrerupe o sarcină.
Un mic rezumat despre romanul Cazul doctorului Kukoțki
Tânărul chirurg și obstetrician Pavel Alekseevici Kukoțki, descendent dintr-o familie cu mulți medici vestiți, are un dar pe care nici o știință nu-l poate explica: vederea lui pătrunde în corpul pacientului, identificând cu precizie cauza oricărei boli. Darul dispare însă ori de câte ori are relații sexuale. De aceea doctorul evită legăturile amoroase, până când o întâlnește pe Elena Gheorghievna, care, după ce reușește să o smulgă din ghearele morții, îi devine soție. Anii trec, istoria năvălește peste noua familie, și o vorbă aruncată fără voie creează falii adânci între membrii ei, punând în mișcare o spirală tragică, cu accente de realism magic.
„Cazul doctorului Kukoțki este saga unei generații și o explorare îndrăzneață a memoriei, medicinei, eticii, misticismului și iubirii.“ — Foreword Reviews
Informații despre Ludmila Ulițkaia
Ludmila Ulițkaia, una dintre cele mai importante și apreciate voci ale literaturii contemporane, s-a născut într-un sat din Urali în 1943. După ce își ia licența în biologie la Universitatea din Moscova, lucrează în cadrul Institutului de Genetică. La sfârșitul anilor ’70 se angajează consilier la Teatrul Evreiesc din Moscova și scrie scenarii de film. Primul său roman, Soniecika (1995; Humanitas, 2004), îi aduce instantaneu notorietatea, fiind nominalizat pe lista scurtă la Premiul Booker pentru Literatura Rusă și recompensat cu premiile Médicis étranger și Giuseppe Acerbi. Următorul roman, Medeea și copiii ei (1996), îi sporește renumele cu o nouă nominalizare la Premiul Booker, pe care și-l adjudecă în 2001 pentru Cazul Kukoțki, roman încununat și cu Premiul Penne (2006). Înmormântare veselă (1997; Humanitas, 2005; Humanitas Fiction, 2019), unul dintre cele mai apreciate romane ale autoarei, este tradus în peste douăzeci de limbi. De același succes se bucură volumul de povestiri Fetițele (2002; Humanitas Fiction, 2013), precum și romanele Minciunile femeilor (2003; Humanitas, 2005; Humanitas Fiction, 2019) și Al dumneavoastră sincer, Șurik (2003; Humanitas Fiction, 2008, 2019), câștigător a mai multe premii: Romanul anului 2004 în Rusia, Premiul Național pentru Literatură în China (2005) și Grinzane Cavour în Italia (2008). Daniel Stein, traducător (2006; Humanitas Fiction, 2011) a fost încununat cu premiile: Bolșaia Kniga (Marea Carte), Părintele Alexandru (Germania–Rusia, 2008) și Simone de Beauvoir pentru libertatea femeilor (Franța, 2011). În 2010, Ulițkaia publică romanul Cortul verde, tradus în română cu titlul Imago (Humanitas Fiction, 2016), primit elogios de presa internațională, iar în 2015, Scara lui Iakov (Humanitas Fiction, 2018), care a câștigat, în cadrul Premiilor Bolșaia Kniga, Locul al treilea și Premiul cititorilor. Cărțile Ludmilei Ulițkaia s-au vândut până în prezent în peste două milioane de exemplare. În 2013 i s-a acordat distincția Officier de la Légion d’honneur și în 2014, Premiul de Stat al Austriei pentru Literatură Europeană.
Alte detalii despre Cazul doctorului Kukoțki
An apariție: 2020
Ediție: I
Pagini: 440
Format: 13×20 cm
ISBN: 978-606-779-731-2
Colecție: Raftul Denisei
Domeniu: literatură
Autor: Ludmila Ulițkaia
Traducere: Gabriela Russo
Pingback: Women's Prize for Fiction 2021: A apărut lista lungă a cărților înscrise în competiție | LITERALMA