Fragil de Simona Goșu conține 20 de feluri (proze scurte) în care fragilitatea umană este expusă, asumată, analizată, resimțită, claustrofobică și noduroasă.
Prima proză este și cea care m-a convins să merg mai departe, o povestire scurtă despre copii și suferințele lor mici care nu fac decât să crească împreună cu trupul lor. Mi-a plăcut elementul neașteptat, ca și în viață, al morții și impactul asurzitor pe care îl are asupra personajului.
În cea de-a doua proză, simțim din plin durerea nemărginită a unui copil abandonat, un context deloc singular în lume.
Autoarea are un talent enorm de a scrie emoții general valabile, e un stil care îmi place foarte mult, aduce puțin a scriitură clasică dar sub auspiciile tehnicilor moderne actuale.
A treia proză dezvăluie sensibilitatea mirosurilor și cum acestea ne întorc în trecut, ne face să regăsim acel suflet predestinat. La pragul dintre moarte și viață, destinul înflorește sub patima iubirii.
Alte sentimente fragile expuse și resimțite prin intermediul copiilor sunt:
- micimea și cât de importantă poate ajunge în viața noastră pentru a ne modela ca ființă umană,
- puterea de a trece peste superstiții – mi-a plăcut mult o poveste despre cucuveaua prevestitoare care cântă,
- indiferența adulților care și-au pierdut inocența copilăriei în drum spre maturitate,
- impunerea unui copil asupra femeii care doar așa își poate întregi familia,
- frica de moarte și căutarea luminii pe ultimul drum,
- identitatea sexuală,
- nebunia dorinței de a fi atins,
- consecințele devastatoare ale minciunilor,
- exaltarea și adrenalina, cum o doză de frică poate fi bună pentru spirit,
- îndoiala din deciziile noastre
- alăptarea și alte probleme cu care se confruntă o femeie după naștere
Deja sunt foarte curioasă să citesc un viitor roman al autoarei, mi-a plăcut foarte mult stilul ei intim, de proporții echilibrate. Până atunci, veți găsi Fragil de Simona Goșu la Editura Polirom, unde puteți citi și fragmente din carte.
Receptarea critică la Fragil de Simona Goșu
Foarte frumos spune și Marius Chivu despre acest debut, și anume, autoarea: „nu datorează nimic tradiției literare de la noi. Subiectele ei sînt pe cît de actuale, pe atît de inedite, subsumate temei vulnerabilității fără să facă vreo concesie așteptărilor sau sensibilității cititorilor: familii monoparentale depășite de situație, maternitate nedorită sau frici neînțelese, copii lăsați la cheremul instinctelor sau al hazardului… Dramatismul situațiilor fiind egalat doar de finețea cu care se desfășoară, căci sînt mult calm în așteptarea cruzimii și multă subtilitate în preajma răului. Cît despre limbaj, rareori cineva a reușit să «taie» atît de adînc, lăsînd urme atît de puțin vizibile. Uimire, plăcere și admirație – asta am simțit citind, recitind și povestind și altora aceste povestiri, printre cele mai bune scrise la noi în ultimii ani. Un debut memorabil, care – cred – va marca proza scurtă românească.” (Marius Chivu)
Simona Goșu (n. 1976) este traducător, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, secția engleză-română la Universitatea din București și un master de lingvistică aplicată și predarea limbii engleze. În 2016, a urmat un curs de scriere creativă, organizat de Revista de Povestiri, sub îndrumarea lui Florin Iaru și Marius Chivu. A publicat proză scurtă în Iocan, Familia, Steaua și pe revistadepovestiri.ro. Fragil este cartea sa de debut.