Sari la conținut
luni de fiere - pascal bruckner

Luni de fiere – Pascal Bruckner: monogamie sau tradiţionalism? (Cronică)

Luni de fiere de Pascal Bruckner merită citită chiar și o singură dată în viață. „Astăzi, tragedia nu se mai abate asupra oamenilor din blestem, ea se naște din stângăcia lor”, spune un mic citat din carte, descriind perfect toate ambiguitățile care au loc la nivel textual.

Astfel, consider că implicațiile psihologice din cadrul cuplului modern și capcanele monogamiei sunt stângăciile unui om în căutare de echilibru în viața lui. Mi-a plăcut enorm stilul autorului de a se juca în plan naratorial cu secvențe contradictorii, într-o rațiune cât mai crudă a realității. Probabil de aceea a recurs și la unele scene sexuale derizorii, întocmai pentru că un absurd nu se constituie niciodată singur, ci este înfăptuit de omul stângaci. Chiar și aceste scene denotă implicații psihologice moderne, punând într-o balanță adularea iubirii spirituale și conformismul corespunzător al concubinajului timid. Cartea marchează profund chiar și prin titlu. Așa cum fierea este un lichid de culoare galben-verzuie, cu gust amar, așa și stângăcia omului provoacă la culori netrăite, cu gustul pentru suferință și tristețe.

Deși par, personajele nu sunt nebune și nici nu se comportă cum o fac din plictiseala monogamiei. Nu e vorba despre asta, pur și simplu omul în general caută absolutul în orice, fie că este pozitiv sau negativ, fie dacă are pozitiv caută negativul și invers. Este fix inerția aceea dată de rutină, sunt mulți oameni care trăiesc așa, complăcându-se în alegerile modeste pe care le-au făcut, crezând că mai mult de atât nu pot. Ceea ce e foarte bine. Însă, la polul opus, sunt iarăși multe persoane care trăiesc doar prin extremismul lor, își împing propriul psihic dincolo de normele societății, doar pentru a-și dezechilibra trupul profan. Nu degeaba sunt menționate în Luni de fiere atât sacrul cât și referințele la India și Mircea Eliade, au fost geniale inserții, după părerea mea.

Unii ar spune că nu recomandă cartea Luni de fiere celor care pun la îndoială dragostea pentru persoana iubită. Eu aș spune că, din contră, această carte trebuie citită întocmai pentru a aprecia dragostea alături de cel iubit.

Lasă un răspuns

I