Sari la conținut
Scoala de comentatoare, jurnalism sportiv, asociatia aivi, asociatia informala a vocilor pentru incluziune

„Școala de comentatoare” este un pas înainte pentru jurnalismul sportiv feminin, dar nu unul care se face singur

Tu înoți. Fetele scriu despre sport este numele campaniei de strângere de fonduri, „Școala de comentatoare”, derulată de Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI). Astfel, asociația își propune să strângă fondurile necesare pentru acest proiect în cadrul #SwimathonBucurești, cea mai mare campanie de strângere de fonduri cu temă sportivă din România, organizată de Fundația Comunitară București.

Pentru a descrie proiectul, Asociația AIVI ne spune:

„Școala presupune o serie de ateliere și bootcamps desfășurate în București, în câteva dintre cartierele unde avem deja voluntarx. În colaborare cu femei care scriu și comentează discipline sportive, oferim deci un modul de învățare despre cum alegem, documentăm, realizăm și finisăm un subiect sportiv. Jurnalism sportiv la feminin, însă, căci încă e un domeniu aproape exclusiv masculin, iar noi credem cu tărie că persoanele care se identifică drept femei sunt cel puțin pe picior de egalitate și, dacă primesc mingea, vor șuta la poartă.” (https://swimathonbucuresti.ro/proiect/scoala-de-comentatoare)

Așadar, proiectul „Școala de comentatoare” se încadrează în domeniul drepturilor pentru femei și egalitatea de gen, identificând probleme concrete și nevoi reale:

  • Lipsa de vizilibitate a femeilor care tratează subiecte sportive
  • Absența sau carența pregătirii femeilor care doresc să scrie/ facă podcast sau vlog despre sport
  • Egalitatea de șanse într-un domeniu perceput (în mare parte corect) drept preponderent masculin
  • Nevoia de comunicare, networking și susținere reciprocă în teren și la tastatură
  • Crearea unei rețele de dialog între practicantele sportului și cele care scriu despre sport

Pentru ca aceste nevoie să fie abordate și implementate, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) își propune să strângă cât mai multe fonduri pentru a putea înființa Școala de comentatoare.

Dacă și tu crezi că șansele ar trebui să fie egale, poți dona oricând pentru această cauză, accesând link-ul aici:

https://swimathonbucuresti.ro/proiect/scoala-de-comentatoare.

Orice donație contează, important este să facem pași împreună cu toate adolescentele și femeile care doresc să activeze în domeniul jurnalismului sportiv.

De asemenea, dacă practici înotul, te poți înscrie ca înotător-fundraiser pentru a strânge fonduri pentru acest proiect aici:

https://swimathonbucuresti.ro/inscrieri-echipe-inotatori-fundraiseri.

În urma implementării proiectului, asociația AIVI își dorește să obțină următoarele rezultate:

  • Număr de beneficiare directe: 50 vor urma modulul de ateliere și bootcamps
  • Număr de beneficiari indirecți: anturaj, familie, rețele sociale ale participantelor; persoane care citesc platforma pe care vor fi publicate materialele lor; persoane cu care vor intra în contact și care vor deveni mai vizibile
  • Organizarea a trei module distincte (scris, podcast, video), cu câte patru ateliere urmate de teren
  • Publicarea tuturor materialelor realizate de participante pe platforma https://mhub.aiviong.ro, secțiunea Sport/Școala de comentatoare
  • Publicarea unei reviste finale cu o selecție în print a materialelor scrise.

Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI) se implică mereu în cauze cu adevărat importante și cu impact semnificativ pe termen lung. Tocmai de aceea, „Școala de comentatoare” este un pas înainte pentru jurnalismul sportiv feminin, dar nu unul care se face singur. Vă îndemn să donați oricât considerați că puteți pentru că astfel de inițiative le vor ajuta pe fetele și femeile din viața voastră să-și contureze viitorul așa cum își doresc.

Pentru întrebări și alte informații, vă pun la dispoziție datele de contact ale asociației:

În încheiere, vă las cu alte acțiuni implementate de asociația AIVI, despre care am scris:

Lasă un răspuns

I