LITERALMA este un spațiu virtual dedicat publicării celor mai interesante lucruri și noutăți despre cultură, societate, articole științifice, recenzii de cărți, noutăți editoriale și creații literare. Aici, puteți pătrunde într-un univers cultural vast și puteți descoperi informații valoroase și aspecte fascinante despre oameni și lumea în care trăim.
De la istorie, antropologie, artă, muzică, sociologie, psihologie la tehnologie și știință, ne dorim să acoperim o gamă largă de subiecte, pentru că ne dorim ca toată lumea să găsească ceva interesant de citit.
Am pornit la drum având ca bază fundamentală abordarea interdisciplinară. Articolele prezentate îmbină elemente de Cultură, artă și societate pentru a oferi o perspectivă amplă asupra lumii noastre complexe. Indiferent dacă este vorba despre influența culturii asupra societății sau despre impactul științei asupra dezvoltării noastre, încercăm să oferim profunzime și acuratețe în temele abordate.
În plus, Recenziile de cărți sunt o parte esențială. Așadar, veți găsi recenzii autentice ale celor mai recente cărți apărute, acoperind o varietate de genuri literare, de la ficțiune și non-ficțiune până la literatură de specialitate. Astfel, sperăm să venim în ajutorul vostru, să puteți alege lecturi potrivite, având în vedere gusturile individuale diverse.
De asemenea, ne propunem să scoatem în evidență Noutăți editoriale și să furnizăm informații actualizate despre lansările de carte și evenimentele literare importante. Veți fi mereu la curent cu cele mai noi apariții și veți avea ocazia să descoperiți autori talentați și opere remarcabile.
În sfârșit, dorim să oferim o platformă pentru creații literare, sub orice formă, în Colțul creativ. Autorii talentați pot împărtăși poveștile și poeziile lor, oferind cititorilor o experiență de lectură captivantă și inspirațională. Această secțiune specială încurajează creativitatea și cultivă un mediu în care scriitorii își pot exprima liber imaginația și talentul. Dacă vrei să ne trimiți un material spre publicare, te așteptăm pe mail: contact@literalma.ro.
Literalma își dorește să alimenteze curiozitatea, să inspire și să promoveze dialogul intelectual, pentru toate categoriile de vârstă.
Mă numesc Mihaela Coman și am terminat Facultatea de Litere, la Universitatea OVIDIUS din Constanța, în 2012, pe specializarea Limba și literatura română – Limba și literatura spaniolă. În timpul facultății, mi-am dezvoltat pasiunea pentru literatură și analiză (pentru care vreau să le mulțumesc Prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae, Prof. univ. dr. habil. Angelo Mitchievici, Conf. univ. dr. Alina Buzatu și Prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet), participând la diverse conferințe, printre care:
- Muzeul de Istorie din Constanța, cu următoarele lucrări: Mărcile psihologice și filozofice ale Metamorfozelor sub microscop (2010), Publius Ovidius Naso – tenerorul lusor amorum (2010), Apa în mitologia greco-latină (2010) și Ibis – propensiunea ovidiană dezmembrată în plurivalenţa planurilor mimetice (2012);
- Sesiunea anuală de comunicări științifice ale studenților, masteranzilor și doctoranzilor (Departamentul de filologie română, limbi clasice și balcanice), cu lucrările: Personajul dostoievskian: sfera psihologică (2011) și Dionisiacul nietzschean mediat de mit la Lucian Blaga – Formula dogmatică (2012), finalizând cu certificatul pentru „Text, organizare, argumentare, interpretare”.
Astfel, am finalizat studiile universitare cu lucrarea de licență: Dionisiacul nietzschean mediat de mit la Lucian Blaga, sub coordonarea Prof. univ. dr. Lăcrămioara Berechet.
Mi-a plăcut să scriu încă de mică, astfel că, la 14 ani, am participat la concursul Tinere condeie (Liceul Teoretic Grigore Moisil, profil Filologie), luând premiul întâi pentru creație literară în domeniul teatrului și premiul doi pentru creație literară în domeniul prozei. Apoi, în Sesiunea Științifică de Referate și Proiecte a Liceului „Grigore Moisil”, am participat cu poemul Delta Dunării – țara de dincolo de negură (2008), publicat ulterior în revista liceului.
Spre finalul facultății, în 2012, am publicat lucrarea „Ibis – propensiunea ovidiană dezmembrată în plurivalența planurilor mimetice” în revista Studii clasice a Liceului „George Călinescu” din Constanţa. Tot în această perioadă, profesoara de limba spaniolă de la facultate, Loli Barbazán, m-a încurajat să particip la concursul Más que palabras (de la Universitatea “Ştefan ce Mare” din Suceava), unde am luat premiul doi pentru proză scurtă, care s-a concretizat cu publicarea acesteia, „El libro abierto siempre para todos los ojos: la naturaleza”, în antologia La demás palabras, de la Editura Mușatinii, Suceava, vol. al II-lea.
În 2015, am publicat în Gazeta SF, o mică proză intitulată „A treia ureche”. Tot în această perioadă, am participat la Concursul de Creaţie Literară „Lirismograf”, ediţia a XV-a (Sibiu), luând premiul întâi pentru proza „Cutia cu propria-mi pisică” și „La desert – cordon ombilical”, publicate și în antologia CONEXIUNI.
În 2019, alături de managerul de proiect al asociației Antrec Tulcea (Silviu Gheorghe), am realizat Ghidul turistic al culturii gastronomice din Delta Dunării, un proiect creat și implementat de ANTREC Tulcea și cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea, fiind inspirat de Festivalul Borșului de Pește al Deltei Dunării. Acesta a fost un material de suflet, având scopul ca oricine, localnic sau turist, să devină un promotor al turismului civilizat, durabil, neinvaziv, conceput și desfășurat nemijlocit cu localnicii autentici, nativi sau adoptați, care iubesc și respectă Delta, considerați fiind ca parte integrantă a ecosistemului deltaic.
În 2021, am avut onoarea de a traduce mai multe titluri, din limba spaniolă, pentru Editura Litera, din colecția Descoperă Filosofia și Descoperă Psihologia, printre care s-au publicat până acum: Dewey, Comunicarea nonverbală. Limbajul de dincolo de cuvinte, Psihologia învățării. Nu suntem atât de câinele lui Pavlov, Adolescența. Vârsta marilor schimbări, Psihologia îmbătrânirii. Bătrânețea ca oportunitate, Psihologia și artele vizuale. Starea de bine și expresia artistică, Relațiile afective. Mă iubești?, Psihologia muncii. Randament și stare de bine etc.
Tot din 2021, sunt editoare pentru Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune (AIVI), ca voluntară, oricând îmi permite timpul. Printre articolele mele preferate sunt: TEATRU | VA URMA. Pe planeta Oglindă: Cine ne salvează de noi înșine?, „Femei în știință. 50 de femei temerare care au schimbat lumea” și care îți vor schimba perspectiva asupra lor, Efecte secundare, sau (cât) poți studia (dintr-)un „te iubesc”? etc.