Sari la conținut

Women’s Prize for Fiction 2021: A apărut lista lungă a cărților înscrise în competiție

Women’s Prize for Fiction 2021

Pe data de 10 martie 2021 a fost anunțată lista lungă pentru competiția Women’s Prize for Fiction 2021 care onorează atât scriitori noi, cât și consacrați, precum și o serie de genuri și teme foarte interesante. De exemplu, sunt abordate contexte sociale precum familia, cu relații dintre gemeni, frați sau dintre mamă și fiică, aspecte legate de maternitate. Mai mult decât atât, sunt aduse în prim plan teme precum sărăcia și izolarea rurală, dependența de substanțe, identitatea și apartenența sau discriminări rasiale și aspecte ale claselor sociale. Romanele se întind pe o serie de locații diferite, Londra, Ghana, Hong Kong, Barbados, Brooklyn, dar și tărâmuri fantastice.

În ordine alfabetică, cele 16 romane de pe lista lungă pentru competiția Women’s Prize for Fiction 2021 sunt:

Președinta juriului și romanciera Bernardine Evaristo spune:

„Am citit foarte multe romane strălucitoare pentru premiul din acest an și am avut o sesiune energică în care am discutat despre pasiunile, opiniile și preferințele noastre. Din păcate, a trebuit să renunțăm la câteva titluri bune, dar suntem încrezătoare că am ales șaisprezece romane remarcabile, care reprezintă o gamă cu adevărat largă și variată de ficțiune din partea scriitoarelor care reflectă multiple perspective, stiluri narative și preocupări. Aceste romane ne-au fascinat, mișcat, inspirat și provocat și suntem încântate să anunțăm includerea lor pe lista lungă a premiului Women’s Prize for Fiction.” (t.n.)

Alături de Bernardine Evaristo, juriul este format din Elizabeth Day (podcaster, autoare și jurnalistă), Vick Hope (jurnalistă, scriitoare și prezentatoare TV și radio), Nesrine Malik (scriitoare și columnistă) și Sarah-Jane Mee (prezentatoare de știri și broadcaster). Această comisie va reduce, în curând, aceste 16 cărți într-o listă scurtă de doar 6 romane. Aceasta va fi anunțată pe 28 aprilie iar apoi, cea de-a 25-a câștigătoare a premiului Women’s Prize for Fiction 2021 va fi anunțată pe data de 7 iulie. În 2020, premiul a fost câștigat de Maggie O’Farrell cu minunatul roman „Hamnet” (urmează o cronică în curând, este o carte foarte emoțională).

Eu abia aștept să aflu cine va lua premiul anul acesta pentru că lista de titluri este foarte bună, romanele care m-au atras cel mai mult sunt „Small Pleasures” de Clare Chambers, „Unsettled Ground” de Claire Fuller, „The Golden Rule” de Amanda Craig, „Because of You” de Dawn French și „Nothing But Blue Sky” de Kathleen MacMahon. Cu toate acestea, mi-am făcut un Bookshelf pe Goodreads aici, care cuprinde 10 titluri pe care vreau să le citesc din cele 16 de pe lista lungă (una din ele este și „Piranesi” de Susanna Clarke, care a primit deja ⭐⭐⭐⭐⭐, mi-a plăcut foarte mult).

Sunt curioasă și care din cele 16 titluri vor fi traduse în limba română, din lista anului 2020 s-au tradus „Patrula djinnilor” de Deepa Anappara – cel mai nou titlu din colecția ANANSI la Editura Pandora M, „Fată, femeie, alta” de Bernardine Evaristo urmând să apară la Editura Corint, „Hamnet” de Maggie O’Farrell la Editura Pandora M în colecția ANANSI și „Casa olandeza” de Ann Patchett la Humanitas Fiction.

Alte noutăți:

Un comentariu la „Women’s Prize for Fiction 2021: A apărut lista lungă a cărților înscrise în competiție”

  1. Pingback: International Booker Prize 2021: Romanele care au intrat pe lista lungă | LITERALMA

Lasă un răspuns

I