Sari la conținut

Edward W. Said: Orientalism, una dintre cele mai influente lucrări teoretice ale secolului XX

Cartea lui Edward W. Said – Orientalism este o lucrare academică semnificativă, care propune o schimbare de paradigmă în modelul etnografic euro-centric de cercetare academică. Mai mult decât atât, autorul încearcă să stabilească o paradigmă pentru un mod postcolonial de anchete care afirmă propria identitate și subiectivitatea reprezentării. Cartea nu pare a fi una încadrată întocmai în normele literaturii sau criticii ci, mai degrabă, scoate în evidență aspecte de științe politice și sociologie, având un discurs care poate fi interpretat din punct de vedere filosofic și în mod concis.

„Sunt unele cărți clasice care surprind esența timpului lor; sunt altele care rămân relevante pentru totdeauna. Orientalism face parte din a doua categorie – ba, mai mult, a devenit cu trecerea timpului și mai relevantă.” – The Guardian

Un fragment:

„Problema este că, în fiecare din aceste cazuri, orientalul e închis între niște cadre dominante și reprezentat prin acestea. De unde provine totul? Puterea culturală nu este ceva despre care se poate discuta cu ușurință, iar unul dintre scopurile cărții de față e ilustrarea, analiza și reflecția asupra orientalismului, ca o exercitare a puterii culturale. Cu alte cuvinte, e mai bine să nu riscăm generalizări despre o noțiune atât de vagă și totuși atât de importantă ca puterea culturală înainte de a analiza un material cât mai bogat. Dar, la început, se poate spune că, în ceea ce privește Occidentul în secolele al XIX‑lea și XX, s‑a făcut presupunerea că Orientul și tot ce însemna el a fost, dacă nu în mod evident inferior Vestului, măcar în căutarea unui studiu corectiv făcut de acesta. Orientul era considerat ca închis între limitele sălii de clasă, ale tribunalului, ale închisorii, ale manualului ilustrat. Atunci, orientalismul reprezintă cunoștințele despre Orient, care plasează realitățile orientale în clasă, tribunal, închisoare sau manual, în vederea analizei, studierii, judecării, disciplinării sau guvernării”.

Orientalism de Edward W. Said din 2018 se află la ediția a II-a și poate fi comandată, în limba română, de pe Cărturești (traducători: Ana Andreescu, Doina Lica).

Lasă un răspuns

I