Sari la conținut

International Booker Prize 2021: Romanele care au intrat pe lista lungă

Astăzi, pe data de 30 martie 2021, a fost anunțată lista lungă pentru competiția International Booker Prize 2021 care celebrează cele mai bune ficțiuni traduse din întreaga lume. Completând Premiul Booker pentru ficțiune, premiul International Booker Prize 2021 este acordat în fiecare an pentru o singură carte care este tradusă în engleză și publicată în Marea Britanie sau Irlanda. Premiul își propune să încurajeze publicarea și citirea mai multor opere de ficțiune de calitate din întreaga lume și să ofere o mai mare recunoaștere a rolului traducătorilor. Sunt eligibile atât romanele, cât și colecțiile de nuvele.

Deși anul acesta juriul a avut în vedere 125 de cărți, cele 13 romane de pe lista lungă pentru competiția International Booker Prize 2021 sunt:

Președinta juriului, Lucy Hughes-Hallett, spune:

„În acest an în care abia ne-am putea părăsi propriile case, noi, cei din juriu, am traversat continentele, transportați de lectura noastră. Fiecare carte pe care am citit-o este unică. Cu toate acestea, apare o temă - migrația, durerea acesteia, dar și interconectarea fructuoasă a lumii moderne.”

„Nu toți scriitorii rămân în țările lor natale. Mulți fac și scriu ficțiuni minunate despre orașele lor natale. Dar lista noastră lungă include viziunea unui autor ceh / polonez despre lumea interlopă suedeză alimentată de droguri, un autor olandez din Chile care scrie în spaniolă despre oamenii de știință germani și danezi și un autor senegalez care scrie din Franța despre africanii care luptă într-un război european.”

„Autorii trec granițele, la fel și cărțile, refuzând să rămână în categorii rigid separate. Am citit cărți care erau ca biografii, ca mituri, ca eseuri, ca meditații, ca opere de istorie - fiecare transformată într-o operă de ficțiune prin energia creativă a imaginației autorului.”

„Datorită acelor cărți remarcabile și traducătorilor lor, am fost liberi să explorăm lumea. Sperăm că acest premiu va inspira mult mai mulți cititori să ne urmeze.” (t.n.)

Juriul este format din Aida Edemariam (jurnalistă și scriitoare), Olivette Otele (Profesoară în Istoria Sclaviei), Neel Mukherjee (romancier pe lista scurtă pentru Man Booker), George Szirtes (poet, traducător și biograf) și Lucy Hughes-Hallett (istoric și romancier cultural). Comisia va reduce, în curând, aceste 13 cărți într-o listă scurtă pe 22 aprilie iar romanul câștigător al premiului International Booker Prize 2021 va fi anunțat pe data de 2 iunie.

În 2020, premiul a fost câștigat de Marieke Lucas Rijneveld cu romanul „The Discomfort of Evening”.

Din lista lungă pentru competiția International Booker Prize 2021, în România s-a tradus romanul „În amintirea memoriei” de Maria Stepanova la Editura Humanitas Fiction (traducere și note de Luana Schidu).

„Romanul „În amintirea memoriei” a fost distins în 2018 cu Premiul Bolșaia Kniga, propulsând-o pe Maria Stepanova în rândul marilor prozatori ruși actuali. Reușind să cuprindă diferitele forme – ficțiune, eseu, memoir, jurnal de călătorie, documente istorice – într-o vastă panoramă a ideilor și personalităților, Stepanova proiectează, cu precizie și lirism totodată, o inedită și îndrăzneață explorare a memoriei culturale și personale. Fotografii, ilustrate, cărți, scrisori și obiecte vechi, răzlețe – din toate acestea, autoarea reconstituie povestea familiei sale, o poveste ce nu se lasă scrisă ușor, dar care treptat crește, căpătând, parcă, o viață proprie și devenind istoria unei lumi pe parcursul unui secol. Deopotrivă roman documentar, eseu și poem în proză, într-o înșiruire de imagini care apar și dispar, într-un joc de lumini și umbre, Stepanova își ține cititorul în mrejele poveștii sale cu iscusința unei Șeherezade. Oamenii și urmele lor pier, lucrurile își pierd sensul, iar mărturiile vorbesc limbi moarte, lăsându-ne, în cele din urmă, față în față cu propria istorie și cu propriile întrebări despre cum poate fi păstrată memoria trecutului.” (descriere preluată de la Humanitas [1]).

Vezi cele 6 romane care au ajuns pe lista scurtă aici.

Note de subsol[+]

Un comentariu la „International Booker Prize 2021: Romanele care au intrat pe lista lungă”

  1. Pingback: Juriul a anunțat cele 6 romane care au ajuns pe lista scurtă pentru premiul International Booker Prize 2021 | LITERALMA

Lasă un răspuns

I