Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an, pe data de 14 noiembrie, pentru a aduce în atenția publicului care sunt factorii de risc, simptomele și cum poate fi diagnosticată și tratată această afecțiune. Astfel, pentru ca aceste obiective să aducă mai multă conștientizare în rândul populației, Federația Internațională de Diabet realizează campanii strategice având o temă specifică în fiecare an. De exemplu, campania desfășurată de Federația Internațională de Diabet anul trecut a fost intitulată Femeile şi diabetul – dreptul nostru la un viitor sănătos care oferă informații femeilor despre diabetul gestațional și care sunt metodele de prevenție și de control1. Anul acesta, campania ia amploare sub tematica Familia și Diabetul, o campanie globală de informare și conștientizare care are ca scop conturarea impactului pe care diabetul îl are asupra tuturor familiilor. Așadar, această zi este un prilej pentru toți de a ne informa despre această afecțiune și tot ceea ce implică.
De unde a pornit inițiativa pentru Ziua Mondială a Diabetului?
În anul 1991, Organizația Mondială a Sănătății și Federația Internațională a Diabetului au pornit această inițiativă pentru a informa, la nivel global, ce înseamnă diabetul. Inițiativa s-a transformat, astfel, în cea mai amplă și semnificativă campanie mondială. În decembrie 2006, a fost semnată și rezoluția prin care 14 noiembrie a devenit ziua mondială a diabetului, zi oficială a Națiunilor Unite. Acest document foarte important certifică faptul că
„diabetul este o boală cronică, invalidantă și costisitoare, asociată cu complicații severe, care prezintă riscuri severe pentru familii, statele membre și pentru întreaga lume și care provoacă atingerea obiectivelor de dezvoltare convenite la nivel internațional, inclusiv Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului”2.
Astfel, Națiunile Unite invită și încurajează statele membre, organizațiile acestora dar și cele internaționale, să desemneze 14 noiembrie ca zi mondială a diabetului. Mai mult decât atât, statele membre sunt sprijinite să să elaboreze politici naționale de prevenire, tratament și îngrijire a diabetului în conformitate cu dezvoltarea durabilă a sistemelor lor de sănătate, ținând cont de obiectivele de dezvoltare convenite pe plan internațional.
Tema 2018-2019 de Ziua Mondială a Diabetului: Familia și Diabetul
De această dată, Federația Internațională de Diabet a ales o perioadă de doi ani pentru a alinia cel mai bine campania mondială a diabetului la actualul plan strategic, pentru a facilita planificarea, dezvoltarea, promovarea și participarea. Materialele și acțiunile dezvoltate în cei doi ani ai campaniei vor viza3:
Creșterea gradului de conștientizare a impactului pe care îl are diabetul asupra familiei;
Sprijinirea persoanelor afectate;
Promovarea rolului familiei în managementul, îngrijirea, prevenirea și educarea diabetului.
De asemenea, această campanie pune foarte mult accent pe premiza că diabetul trebuie să fie o preocupare pentru fiecare familie. Astfel, se conturează următoarele puncte cheie care demonstrează necesitatea de informare asupra afecțiunii. Conform Federației Internaționale de Diabet4:
Peste 425 milioane de persoane trăiesc în prezent cu diabet zaharat. Cele mai multe dintre aceste cazuri sunt diabetul de tip 2, care este în mare măsură prevenit prin activitatea fizică regulată, o dietă sănătoasă și echilibrată și promovarea unui mediu sănătos de viață. Familiile joacă un rol-cheie în abordarea factorilor de risc modificabili pentru diabetul de tip 2 și trebuie să li se ofere educația, resursele și mediul pentru a trăi un stil de viață sănătos.
1 din 2 persoane care trăiesc în prezent cu diabet zaharat este nediagnosticată. Cele mai multe cazuri sunt diabetul de tip 2. Diagnosticul precoce și tratamentul sunt esențiale pentru a preveni complicațiile diabetului și a obține rezultate sănătoase. Toate familiile sunt potențial afectate de diabet și astfel conștientizarea semnelor, simptomelor și factorilor de risc pentru toate tipurile de diabet este vitală pentru a ajuta la detectarea ei devreme.
Diabetul poate fi costisitor pentru individ și pentru familie. În multe țări, costul injectării de insulină și monitorizarea zilnică în monoterapie pot consuma jumătate din venitul mediu disponibil al unei familii și accesul regulat și accesibil la medicamentele esențiale pentru diabet nu este accesibil pentru prea mulți. Îmbunătățirea accesului la medicamentele și îngrijirea diabetică sunt, prin urmare, urgente pentru a se evita creșterea costurilor pentru individ și pentru familie, care au un impact asupra rezultatelor sănătății.
Mai puțin de 1 din 4 membri ai familiei au acces la programe de educație pentru diabet. Sprijinul familial în tratamentul diabetului zaharat s-a dovedit a avea un efect substanțial în îmbunătățirea rezultatelor de sănătate pentru persoanele cu diabet zaharat. Prin urmare, este important ca educația și sprijinul pentru diabet zaharat în curs de desfășurare să fie accesibile tuturor persoanelor cu diabet zaharat și familiilor acestora pentru a reduce impactul emoțional al bolii, ceea ce poate duce la o calitate negativă a vieții.
Care este situația din România și cum abordăm Ziua Mondială A Diabetului?
În România, ziua mondială a diabetului este conștientizată prin intermediul Federaţiei Asociaţiilor Diabeticilor din România (FADR5). Astfel, misiunea FADR este de a reprezenta interesele persoanelor cu diabet din România, de a coordona și facilita colaborarea și dezvoltarea asociațiilor persoanelor cu diabet și de a le reprezenta la nivel local, național și internațional.
Pentru a-și susține proiectele și activitățile, FADR oferă, în acest an, tombola ”UNIȚI ÎN DIABET” în cadrul căreia se pot câștiga produse și servicii oferite de FADR și partenerii săi. Așadar, în cadrul acestei tombole, sunt invitate să participe toate persoanele interesate de diabet (persoane cu diabet și familiile lor, personal medical interesat de diabet, publicul larg). Fondurile care vor fi strânse de pe urma acestei tombole vor fi utilizate pentru „continuarea proiectului SPIC în trei locații noi (testări gratuite de glicemie și hemoglobină, informare și consiliere), pregătirea echipei de fotbal de sală a FADR în vederea campionatului european din 2019, colectarea de date pentru ediția a doua a Cartei Albe a Diabetului, forumul anual al persoanelor cu diabet precum și costuri curente ale FADR”6.
Pachetele de servicii și produse oferite sunt:
produse și servicii pentru persoanele cu diabet (coș de Crăciun, un coș cu produse de Topoloveni, genți pentru călătorie, cântare electronice, medalioane pentru situații de urgență, mingi fotbal, rucsac RoDiabet, volumul ”Carte pentru copiii și tinerii cu diabet” de Prof Viorel Șerban) – poți participa prin achiziționarea biletelor de aici.
produse și servicii pentru personalul medical (o pereche de schiuri, o pereche de patine, genți cu glucometre, cântare electronice, seturi înțepătoare de unică folosință, un coș cu produse Topoloveni, trei weekend-uri la hotelul Salis din Turda, mingi de fotbal, un echipament sportiv, vaze produse manual, lucrări de pictură, rucsac RoDiabet, volumul ”Riscul Cardiovascular în Diabetul Zaharat”-Prof Nicolae Hancu și Cristina Niță, volumul ”Boala Renală în Diabet” de Prof Cristian Serafinceanu) – poți participa prin achiziționarea biletelor de aici.
produse și servicii pentru publicul larg (un weekend la hotelul Salis din Turda, două perechi de schiuri, un coș cu produse de Topoloveni, un coș de Crăciun, o pereche de patine, mingi de fotbal, doua echipamente sportive, vaze ornate manual, un telefon mobil, un telefon fix cu video cameră, rucsac RoDiabet, lucrări de pictură) – poți participa prin achiziționarea biletelor de aici.
*Toate biletele de tombolă achiziționate în categoriile de mai sus vor participa la extragerea numerelor câștigătoare din categoria respectivă.
Mai mult decât atât, Asociația pentru Dezvoltare și Cercetare Medicală Sanamed (ADCMS) organizează un eveniment amplu dedicat persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat. Așadar, astăzi, începând cu ora 10:00, persoanele care suferă de diabet zaharat și familiile acestora sunt încurajate să împărtășească experiența vieții de zi cu zi specialiștilor ADCMS. Este un moment foarte bun de a observa impactul acestei boli asupra lor. Prin urmare, poți participa la acest eveniment împreună cu membrii familiei care au fost diagnosticați cu diabet zaharat, prilejuit de Ziua Mondială a Diabetului. Evenimentul va avea loc în Bd. Dacia nr.54, din sectorul 2, București (autobuz 135, troleibuze 79, 86, 97).
Pe tot parcursul zilei 14 noiembrie, atât pacienții clinicilor cât și persoanele sănătoase vor beneficia de testarea gratuită a glicemiei și vor putea interacționa cu medicii pentru a obține informații privind tratamentul și prevenția diabetului zaharat. Conform Health.ro, „programul evenimentului va mai cuprinde și un workshop dedicat tuturor factorilor implicați în depistarea și managementul Diabetului Zaharat, în cadrul căruia se va discuta despre aprobarea și decontarea sistemelor de monitorizare”7.
Note de subsol
1. Media Med Publicis – Ziua Mondiala a Diabetului: Femeile si diabetul zaharat.
2. Resolution adopted by the General Assembly on 20 December 2006 – 61/225. World Diabetes Day, 18 January 2007, p. 1.
3. World Diabetes Day 2018-19.
4. Idem.
5. Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România.
6. Federaţia Asociaţiilor Diabeticilor din România – Tombola ”UNIȚI ÎN DIABET” 2018.
7. Redacția HEALTH.ro: De Ziua Mondială a Diabetului, ADCMS organizează un eveniment amplu dedicat persoanelor diagnosticate cu Diabet Zaharat.